jueves, 21 de febrero de 2019
Els nostres orígens
Visitas 1
Els nostres orígens

Ens situem a mitjan del segle XIX al nord d’Itàlia. Tota Europa viu al ritme de la Revolució Industrial i de grans canvis culturals i polítics. Com en tota situació de canvi hi ha col·lectius que queden més afectats: els joves més pobres, especialment les noies.

En aquest moment històric neixen dos somnis: Don Bosco, un sacerdot que aposta tota la seva vida per l’educació dels joves, amb un estil educatiu que trenca els esquemes de l’època. Maria Mazzarello, una dona profundament creient amb una forta intuïció educativa. Torí i Mornese, dues històries que convergeixen convertint-se en un únic projecte educatiu a favor de les joves més necessitades.

El 1846, Don Bosco inaugura l’Oratori al cobert de Pinardi: una casa, un pati, una escola, un taller i una parròquia per a tants nois que vagaven pels carrers de Torí. Amb alguns dels seus col·laboradors constitueix la Societat de Sant Francesc de Sales, sacerdots amb mànigues de camisa al servei dels joves.

El 1862, Maria Mazzarello comença el primer taller de costura per a les noies de Mornese. Fins llavors, Maria Mazzarello, juntament amb altres companyes del grup de les Filles de la Immaculada, havien participat i animat diverses propostes per a les dones del seu poble. Un any més tard, inauguren l’internat i l’oratori festiu (esplai). El 1867, el grup de les que volen dedicar tota la seva vida a l’educació de les joves liderat per Maria Mazzarello comencen a viure juntes com a comunitat a la Casa de la Immaculada.

El 1864, Don Bosco visita Mornese amb els seus xicots. És el moment de la trobada. Maria Mazzarello intueix que el que Don Bosco està fent amb els nois a Torí és el mateix que ella està fent amb les noies a Mornese. Don Bosco veu en el grup de les Filles de la Immaculada el nucli d’un nou projecte a favor de l’educació de la joventut.

Així el 5 d’agost de 1872, 11 joves, entre les quals hi ha la Maria Mazzarello, professen per primera vegada en l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora. Volen ser per a les joves signes i expressió de l’amor de Déu, monuments vius de la gratitud a Maria Auxiliadora.

La primera comunitat de salesianes inicia la seva vida i la seva missió entre les joves al col·legi de Mornese. Maria Mazzarello es converteix en la superiora del nou institut. Malgrat les dificultats del començament: contrarietats al poble, manca de recursos i de formació, l’ambient de vida que hi ha al col·legi fa créixer molt de pressa el nombre de noies, d’educadores i de salesianes. Aviat s’obren noves comunitats fora d’Itàlia i el 1875 marxa la primera expedició missionera per obrir la primera casa a l’Uruguai. El 1879, la comunitat del col·legi es trasllada a Nizza Monferrato on hi ha més possibilitats que a Mornese.

Són anys de creixement i expansió, en els quals a través de diverses propostes educatives va fent-se realitat la primera intuïció de Maria Mazzarello: " Te les confio".

I d’aquesta manera, l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, Salesianes, ha anat creixent fins avui. Un projecte d’educació per als i les joves, especialment per als més necessitats, present i viu arreu del món fent realitat el somni de Don Bosco i de Maria Mazzarello.

Dosatic S.L. © 2019
Site desarrollado por DYNAMO 3.5

Política de Privacidad